“Je bent het waard om je kwaliteiten in te mogen zetten!”

De skônne werkplaats

Een beetje verwarrend is het wel, Stichting Maatschappelijke opvang Helmond, Skôn, Jobfactory? We zullen een beetje orde in de chaos scheppen. Skôn wordt gemaakt in de werkplaats van Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond, beter bekend als Jobfactory. Voor ons eigen meubelmerk hebben we gekozen voor een nieuwe pakkende naam, met bijpassende look. We spraken met teamleider Nanette over de verandering die Skôn met zich mee bracht.

“Een ding is altijd gelijk gebleven op de werkplaats en dat is dat de mensen altijd voorop staan. In de loop der jaren is de dienstverlening wel veel professioneler geworden.” Vertelt Nanette. In 2020 werd het personeel geschoold in de methodiek Krachtwerk van Impuls academie. “De laatste jaren wordt er minder de focus gelegd op de ontwikkeling van kwaliteiten waar nog aan gewerkt moet worden. De focus word verlegd op de ontwikkeling van kwaliteiten die al aanwezig zijn. Dit zorgt voor meer diepgang in het werk en sluit nog beter aan bij de kwaliteiten van skôn mensen.”

Skôn biedt een mooie aanvulling op de dienstverlening van de Jobfactory. Het stelt mensen in staat om eigenaarschap te hebben over het eigen traject. Mensen zijn vanaf het begin af aan betrokken bij het product. Mensen zien letterlijk het resultaat van hun inspanningen. “Skôn heeft daarom meer weg van een reguliere werkplek, althans zoals deze door de maatschappij gezien wordt. Daarnaast is Skôn voor de buitenwereld ook een tastbaar concept. “Het stelt ons in staat om met de buitenwereld te delen waar wij voor staan: alle mensen hebben net zoveel toegevoegde waarde.” De toegevoegde waarde van skôn mensen blijven nog te vaak ongezien en de maatschappij heeft vaak een verkeerd beeld van het werk wat de maatschappelijke opvang doet. Nanette vertelt: “Ik hoor bijvoorbeeld vaker: “Het is goed dat jullie er ook zijn voor die mensen.” Dit drukt indirect een stempel op een groep mensen. Het maakt niet uit welke functie iemand heeft, wat iemand mee heeft gemaakt. Iedereen is in de benadering gelijk. Iedereen heeft recht op een mooie werkplek. Bij de een ziet een mooie werkplek er anders uit dan bij een ander.”

Wat valt er dan nog meer te wensen? Nou gelukkig nog genoeg!

Nanette: “Ik wens dat wij zo’n mooie plek kunnen blijven bieden. Dat wij meer mensen van zo’n skônne werkplek kunnen voorzien. Daarnaast hoop ik dat wij de mensen die nu nog thuis zitten kunnen inspireren. Zij die veel kwaliteiten bezitten, maar nog niet de mogelijkheid hebben om deze in te kunnen zetten. Ook deze mensen zouden wij graag van een skonne werkplek willen voorzien.

Mocht je interesse hebben in een skônne werkplek neem dan contact op met de centrale intake van Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond 0492 – 52 50 98. Meer informatie? Bekijk dan de website van https://smo-helmond.nl/

 

 

 

Nanette Smeelen

Nanette begon haar loopbaan als maatschappelijk werkster bij  crisisopvang het Doorgangshuis van SMO Helmond. Na verschillende functies binnen SMO te hebben gehad werkt ze nu al enkele jaren als teamleider bij de Jobfactory en de Bundertjes. Ze ervaart SMO nog altijd als een hele fijne organisatie om voor te werken.

De cultuur binnen SMO Helmond is heel toegankelijk. De stagiaire en de directrice zijn beide even benaderbaar. “Ik ben er trots op dat we als team een werkplek neer hebben kunnen zetten waar iedereen zichzelf mag zijn, zich bewust wordt van zijn eigen kwaliteiten en deze ook verder kan ontwikkelen. Zowel door aan Skôn te werken als aan alle andere producten die we voor andere bedrijven maken.”

“Het is mijn rol als teamleider om ervoor te zorgen dat we als team de veilige werkplek waar we het hierboven over hadden, kunnen behouden en kunnen blijven ontwikkelen. Ik doe dit door onze gezamenlijke doelen centraal te houden en regelmatig de vraag te stellen ‘komt dit ten goede van de mensen die bij ons werken?’

Naast dat de organisatie heel erg toegankelijk is, is Nanette dat ook. Ze zorgt ervoor dat mensen zich veilig voelen om te zijn wie ze zijn. “Je moet doen waar je gelukkig van wordt.” Zo wil ik mijn kinderen ook opvoeden.
“Het laatste wat ik nog wil meegeven is dat wat je ook mee hebt gemaakt, je ondanks alle tegenslagen nog steeds heel veel kwaliteiten bezit en dat je het waard bent om deze in te mogen zetten!”