“Daar moet je bij zijn.”

Gedurende de Dutch Design Week 2022 hebben wij een rijk gevuld programma, met diverse inspirerende talks (in het Nederlands) van onderstaande sprekers. Een vette Q&A met de makers, zowel online als offline. De online Q&A vindt plaats op Instagram @skon_smohelmond. Een live interview met ontwerpers, studenten van Sint Lucas. We sluiten de DDW af met live muziek van Skôn collega’s The Bad Backbones een écht Helmondse Rockabilly band. 

Daar moet je gewoon bij zijn!  

 

Kitty

Kitty groeit op in Schijndel, met haar vader, moeder en 3 zussen. Vader werkt in het basisonderwijs en moeder is coördinator zorg in een verpleeghuis.

Het sociale heeft Kitty vanaf haar geboorte al meegekregen. Haar moeder bezat veel capaciteiten en zij was één van de eerste vrouwen in Schijndel die ging werken. Dit was dwars tegen de gangbare regels van die tijd in; zodra je kinderen kreeg werd je als vrouw geacht te stoppen met werken.

“In ons warme gezin was veel mogelijk en je mocht je zeker blijven ontwikkelen” dat heeft Kitty met de paplepel ingegoten gekregen. Later was het voor haar dan ook heel vanzelfsprekend gewoon te blijven werken, naast drukke gezinsleven, met 2 kinderen en crisis opvanggezin voor pleegkinderen. “Dat heb ik met mijn 3 zussen gemeen, wij zijn net als mijn moeder altijd blijven werken. En we werken allemaal in het sociaal domein.” Op 33 jarige leeftijd had Kitty al een verantwoordelijke functie binnen de gemeente. Haar man Marc zorgde ervoor dat thuis alles doorging. Dit zorgt er tijdens haar eigen moederschap en jonge carrière voor dat ze wel eens te maken kreeg met stigma’s. “De moeders op het schoolplein vonden het maar vreemd, ik werd er soms compleet genegeerd. Ze vonden me maar een ontaarde moeder. Zo ouderwets vond ik dat.”

Kitty ’s kracht is om het ‘normale’ leven naar strategie te vertalen. Ze kan zich net zo gemakkelijk bewegen tussen mensen die leven en werken bij SMO als dat ze contact legt met landelijke kopstukken. Dit maakt haar toegankelijk en ze weet waarover ze praat. “Ik weet mensen vanuit visie te verbinden en zo een beweging op gang te brengen.” Kitty kan snel schakelen en weet snel beslissingen te nemen. Ze zet zich met alles wat ze heeft in voor onze mensen en kent daarin soms weinig grenzen. Haar creativiteit en kijk op de wereld maakt haar bijzonder. 

“Ik vind dat ik verplicht ben om anderen niet te vergeten, iedereen te blijven zien en voor ze in beweging te komen.”

 

Gijs Motzelt

Gijs Motzelt is een zeer talentvolle jonge ontwerper. Draagkracht is een van zijn eind projecten op het SintLucas te Boxtel. Zijn kijk op productontwerp is al ver ontwikkeld. Na het verkrijgen van de opdracht voor Skôn had hij dan ook binnen no-time een toegankelijk plan, zeer passend bij de opdracht die Skôn aan Gijs heeft gegeven. 

Een echte Gijs Motzelt herken je aan zijn authentieke en ingenieuze manier van vormgeven. In zijn ontwerpen staat de constructie dan ook centraal en deze mag gezien worden!

 

Meggy

“Ooit werd er tijdens een sollicitatiegesprek tegen mij gezegd dat ik wel veel doorzettingsvermogen zou hebben door mijn schisis (lees hazenlip). Nou doorzettingsvermogen heb ik! Maar ik weet niet of dat een verband heeft met mijn litteken.” Aldus Meggy Smulders.

Als klein meisje wist Meggy het; ze wil vormgeven. Vormgeven kan op vele verschillende manieren. En dat is uiteindelijk gebleken. Na een omweg en het aanleren van verschillende vaardigheden is ze weer terug bij wat haar hart het liefste doet. Meggy werkt nu voor de werkplaats als vormgever werk & product. Skôn is dus ook het initiatief wat op Meggy’s lijf geschreven staat. Het ontwikkelen van werk, merk, product, verbinding, businesscase en het vertegenwoordigen van de stem van skôn mensen maakt het werk voor Meggy heel waardevol. Ze is heel blij dat Skôn nu eindelijk is opgericht. “Ik had veel doorzettingsvermogen nodig om iedereen enthousiast te krijgen over Skôn.” 

Meggy ziet het als haar taak om de verbinding tussen de maatschappij te herstellen en stigmatisatie tegen te gaan. Zodat er uiteindelijk zelfvertrouwen gewonnen wordt. “Als een skôn mens in zijn/haar kracht staat levert dit vanzelf resultaat op.” Skôn maakt dat mogelijk.