“Het mooiste om te ervaren is dat je iets kan terwijl je dacht iets niet te kunnen!”

Betekenisvol onderwijs

SintLucas is de vakschool voor creatief talent. SintLucas is een MBO met diverse creatieve opleidingen.

De afgelopen jaren is het perspectief op creativiteit veranderd, het inzetten van creativiteit is een redmiddel voor grote sociale vraagstukken. Skôn ging in gesprek met Ingrid Stoffels, projectverantwoordelijke bij SintLucas om ons te verdiepen in het belang van betekenisvolle creativiteit.

“Zonder creativiteit gaat het niet meer lukken.” Vertelt Ingrid Stoffels. “Door de komst van methodieken zoals Designthinking komt creativiteit in een ander daglicht te staan. Creatieve mensen vliegen problematieken op een andere manier aan. Dat hebben we als maatschappij nodig! Daarnaast is er een opwaartse beweging gaande in de technologie. Er zijn nieuwe technieken van maken en produceren. Maar ook van bewustwording van de maatschappij en de wereld om ons heen. Dit vraagt ook om nieuwe manieren van ontwerpen, andere manieren van bouwen en grondstofverwerking. Ook jongeren zijn zich zeer bewust van wat er allemaal gaande is. Als school kun je je ogen hier niet meer voor sluiten.” Vertelt Ingrid.

Door middel van Skôn leren studenten zich te verhouden tot sociale vraagstukken en leren zij verder te kijken dan hun ‘eigen wereldje’. Studenten kunnen hun persoonlijke vaardigheden inzetten voor het ontwikkelen van een product met grote toegevoegde waarde. Ingrid noemt de studenten van SintLucas ‘de aanpakkers’. Zij zijn instaat om met hun enthousiasme, passie en drive iets moois te maken. “Het enthousiasme van het scheppen, daar word je gelukkig van. Het creërende proces, daar ga je blij van naar bed.”

De samenwerking met SintLucas en Skôn is hiervan een perfect voorbeeld van social design. Samen met Skôn mensen iets moois creëren. Het product is het resultaat van goede gesprekken, mensen die van elkaar leren en verbinden.

 

 

 

Ingrid Stoffels

Ingrid komt uit een ondernemersgezin en heeft 4 volwassen kinderen. Ze is bijna 30 jaar werkzaam bij SintLucas. Ingrid heeft echt alle ontwikkelingen meegemaakt in het onderwijs en is daar zelf groot onderdeel van geweest. Ingrid studeerde zelf ook aan SintLucas nadat ze haar HAVO diploma had gehaald. Na SintLucas volgde een alsnog docentenopleiding in illustratief tekenen/schilderen en ruimtelijk vormgeven.

“Ik ben het typische voorbeeld van een HAVO studentje die haar hart volgde om eerst een MBO opleiding te gaan doen, omdat deze het beste aansloot bij mijn talenten. Creëren, maken, mijn creativiteit benutten. Laten we ophouden met klasse onderscheid in opleidingen. Hoog, laag opgeleid het maakt allemaal niet uit. Iedereen heeft skills en vaardigheden, punt. Doe vooral waar je zelf toe in staat bent, en bovenal waar je zelf het meeste plezier en trots uit haalt.”

Na een poos als ondernemer te hebben gewerkt en lesgeven in illustratieve technieken en zeefdrukken op de Pedagogische Technische Hogeschool volgt haar carrière bij SintLucas. Als docent Ruimtelijk Vormgeven en projectverantwoordelijke regelt zij projecten met echte opdrachtgevers die omgezet worden naar passend onderwijs. Skôn is daar een mooi voorbeeld van.

“Ik hou van jongeren en van mensen. Ik wil ze zien zoals ze zijn. Het is mooi om ze te begeleiden in hun creatieve proces en ze het vooral zelf te laten ontdekken. Door de jaren heen zie ik mooie hoopvolle generaties aan mij voorbij gaan en voel ik nog steeds diezelfde energie van en voor mijn studenten. Die energie is niet veranderd. Ik heb een mooie job op SintLucas; werken met mensen en betekenis geven aan creativiteit, elke dag opnieuw.

Design ontmoet vakmanschap

We gaan weer even terug in de tijd. Begin 2021 heeft Skôn de hulp van het SintLucas ingeroepen om samen een betekenisvolle meubelcollectie te maken voor en gemaakt door de Skôn mensen van de werkplaats van SMO Helmond. De opdracht luidde: Vertaal de vaardigheden van de mensen naar een product gemaakt van het hout dat Stichting Kringloopwinkel Helmond beschikbaar stelt. Dit was het enige kader. Daar moesten de studenten van het SintLucas het mee doen. Hoe ze het ervan af gebracht hebben? Dat lees je hier!

“Het team van SintLucas koppelde mij gelijk aan dit SintLucas @work project. Zij zeiden: “René wij hebben echt een opdracht helemaal geschikt voor jou.” De @work projecten van SintLucas vloeien voort uit de praktijk en zijn echte projecten voor opdrachtgevers. Dit om de studenten klaar te stomen voor het werken in de creatieve sector. De afgelopen periode heeft Skôn dan ook samen met René twee projecten afgerond. De meubelcollectie en het concept voor de winkelbeleving van Skôn. Daarvan wordt de shop-in-shop ‘as we speak’ gerealiseerd bij Stichting Kringloopwinkel Helmond.
Wij spraken met René Siebum die beide projecten op eigen wijze met zijn studenten heeft aangepakt. De studenten kregen slechts 2 kaders:

1. Het ontwerpen vanuit het materiaal hout.                                                                                                                                                                                                                                                    2. De producten moesten gemaakt kunnen worden door de Skôn mensen van de werkplaats.

“We gaan opzoek naar kleine ongelukjes. Learning by doing, uit ongelukjes ontstaan vaak de meest mooie vormen. Ik heb geprobeerd de studenten te laten ervaren wat er gebeurt. Ook heb ik ze aangemoedigd om zonder oordelen te kijken naar het eigen ontwerp. Iets kan niet goed of slecht zijn in het begin. De studenten zijn onderweg. Studenten zijn vaak hard voor zichzelf.” zegt Rene.
René vertelt verder. “Ik zie hier ook een mooie parallel met jullie werkzaamheden. Wij zijn namelijk allemaal onderweg. En gedurende dit proces leren we. Dat is de verbindende factor. Wij zitten allemaal betreft de ontwikkeling in hetzelfde Skôn schuitje. Het mooiste om te ervaren is dat je iets kan terwijl je dacht iets niet te kunnen!”

De opdracht voor Skôn was anders dan anders omdat studenten moesten denken met hun handen in plaats van met hun hoofd in de computer. De hele wereld is al digitaal. René stelde zijn studenten de vraag; “Wat heb je nu echt nodig om te ontwerpen?” “Zo kom je bij de essentie van ontwerpen.” aldus René.

“Aan het einde van deze periode stonden de studenten versteld van wat zij zelf konden maken! Een aantal studenten wisten dit al wel, maar de meesten nog niet!” vertelt René trots.

 

 

René Siebum

Design ontmoet vakmanschap. René is ontwerper, vakman, gastdocent op SintLucas en bovenal een inspirator. Het lijkt een gemene deler dat alle betrokkenen bij Skôn een unieke kijk op de wereld hebben , kritische vragen stellen en bovenal hun visie met ons willen delen! René maakt de wereld mooier, achter zijn projecten schuilt altijd een sterk onderbouwde filosofie. Het maakt dat jij en ik kunnen ervaren op kleine en grote schaal wat René ervaart.

“Mijn vader wilde vroeger niet dat ik als bijbaan ging vakkenvullen. Zo kreeg ik als jongen van 14-15 jaar een bijbaan in de timmerfabriek, eerst mocht ik alleen maar vegen, later mocht ik ook met machines werken. Dit heb ik zo’n 10 jaar gedaan.” vertelt René.

René komt uit een gezin waarin vader accountmanager was, moeder boekhoudster en zijn oudere broer een eigen makelaardij had. Zo besloot ook René uiteindelijk te gaan studeren aan een businesschool. Tijdens de vakken ‘kritisch denken’ en ‘filosofie’ kwam René tot de conclusie dat het maken wat je bedenkt wel heel erg gaaf is.

Per toeval kwam René bij de Design Academy terecht. “Zij zagen het eerst helemaal niet zitten met mij” vertelt René. “Ik kreeg te horen dat ik echt zo’n businesschool jongen was. Design Academy vroeg mij wat ik eigenlijk bij hen kwam doen. Ik vertelde dat ik op zijn minst kon komen leren. Met de hakken over de sloot werd ik toen aangenomen.”

5 jaar later studeerde René met succes af. Al zijn vaardigheden op het gebied van ondernemen, vakmanschap en ontwerpen kwamen nu samen. Deze basis vormt de driehoek van zijn studio: studio René Siebum.

René zijn kracht zit in zijn kwetsbaarheid. “Ik ben heel realistisch, nuchter maar ook gevoelig. Mensen vinden mij vaak streng of direct, dit ben ik niet! Ik zeg alleen wat ik denk en wat ik voel. Het fijne hiervan is dat dit mij zeker maakt over de keuzes die ik maak.” Deze kwetsbaarheid neemt hij dan weer mee wanneer hij zelf zijn studenten en opdrachtgevers inspireert.