“Wij zijn toegankelijk voor alle niveaus in de samenleving.”

Stichting Kringloopwinkel

Helmond kijkt vooruit

Kan jij de meubels nog herinneren die vroeger bij je ouders of grootouders stonden? Nou van deze mooie grote zware houten meubels wordt de Skôn collectie gemaakt. Skôn zocht voor het maken van een productlijn 2 jaar geleden de samenwerking met Stichting Kringloopwinkel Helmond op. Wat begon als één idee is uiteindelijk het merk Skôn geworden.

Wie zijn nu de Skôn mensen van Stichting Kringloopwinkel Helmond? Skôn geeft jou een kijkje in de samenwerking en ging in gesprek met Charlotte en Willy, beide coördinatoren van Stichting Kringloopwinkel Helmond.

Een aantal jaren geleden had Stichting Kringloopwinkel zelf te maken met een hoop stigma’s en vooroordelen. De kringloopwinkel zou namelijk alleen voor de minima zijn en de spullen van de kringloopwinkel zijn afgedankt en vies. Gelukkig is de schaamte in de maatschappij weg. En ziet men de waarde van de spullen terug. Charlotte: “Het is niet meer zoals vroeger, mensen willen tegenwoordig vintage. “Je hoort er bijna niet meer bij als je niet bij de kringloop bent geweest.” Vertelt Willy.

“Nadat we weer open mochten na de corona lockdown in de winter van 2021-2022 ontvingen wij één van de mooiste complimenten, als een ‘kroon’ op ons werk. Wij zijn de huiskamer van Helmond.” Vertelt Willy trots. En terecht want de winkel van Stichting Kringloopwinkel Helmond heeft een behoorlijke transformatie doorgemaakt. Wat begon als ‘alleen’ het herstructureren van het magazijn eindigde in een nieuwe filosofie en dat is te zien. In de nieuwe filosofie staat de mens centraal. Charlotte: “Wij willen een plek creëren waar mensen het gevoel hebben dat ze aan een hobby aan het werken zijn. De mensen die bij ons werken hebben nu veel meer inspraak in de winkel. Als onze medewerkers tevreden zijn, zijn zij vriendelijk naar de klanten. Dan ervaren de klanten ons als een fijne plek waar mensen graag terug willen komen. Dan verdient de energie die wij erin steken zich dubbel en dwars weer terug! Een win-win voor iedereen. We zijn een beleving aan het creëren.”

De samenwerking met Skôn past in deze filosofie. “Het is een aparte kans, en iets nieuws voor ons. Wij kunnen op deze manier ook een breder publiek aan te trekken.” Vertelt Charlotte. Willy knikt instemmend en vult Charlotte hierop aan. “Wij willen onze bezoekers graag iets bijbrengen, 0% afval, alles kan gerecycled worden.”

Skôn vindt de samenwerking met Stichting Kringloopwinkel Helmond heel waardevol. Willy: “Wij zijn toegankelijk voor alle niveaus van de samenleving, dat is onze kracht.” Stichting Kringloopwinkel Helmond heeft een groot netwerk aan materialen en grondstoffen ter beschikking. Deze materialen en grondstoffen kan Skôn gebruiken om nieuwe producten van te maken. Beide hebben wij geen winstoogmerk en staat bij ons de mens op nummer 1. Hierdoor kunnen wij de prijzen laag houden wat de Skôn collectie toegankelijk maakt voor heel veel mensen. Door onze krachten te bundelen creëren wij een krachtige en duurzame samenwerking.

Charlotte

Na 31 jaar bij PostNL te hebben gewerkt was Charlotte klaar voor een nieuwe uitdaging. Een gedurfde keuze in tijd van crisis, de banen lagen namelijk niet voor het oprapen. Tegen haar principes in solliciteerde ze bij een uitzendbureau. Slechts één dag later kreeg ze een baan aangeboden bij Stichting Kringloopwinkel Helmond, daar zochten ze nog een kassamedewerkster.

In eerste instantie wilde ze niet aan de slag bij Stichting Kringloopwinkel Helmond. “Dat is iets voor arme sloebers.” Haar blik veranderde snel na de rondleiding. “Dit kan toch wel iets worden.”

Inmiddels is ze 5 jaar werkzaam bij Stichting Kringloopwinkel Helmond. Van kassamedewerkster, naar de receptie, waar ze de administratie nieuw leven ingeblazen heeft, nu werkzaam als coördinator. “Mijn oude collega’s zullen denken dat ik gehersenspoeld ben.” Vroeger kon Charlotte hard en zakelijk overkomen. Bij Stichting Kringloopwinkel Helmond ontdekte ze haar zachte kant. “Ik ben veel opener en meer meegaand. Ik ontdekte dat je kan veranderen zonder dat je karakter verandert.”

Willy

Willy kwam via het UWV terecht bij Stichting Kringloopwinkel Helmond. “2 van die werkelozen.” Grapt Charlotte. Bij het UWV hadden ze 2 jobs in het bestand. Willy besloot te solliciteren op de vacature bij Stichting Kringloopwinkel Helmond.

Willy werd oorspronkelijk aangenomen met de opdracht om het magazijn te herstructureren en het leerwerkbedrijf/ambacht centrum op poten te zetten. Daar bleef het voor Willy niet bij en inmiddels is zijn rol verandert naar coördinator. “Wij zijn bezig met het herstructureren van begin tot eind. We hebben alles onderzocht wat doen we goed/fout. We hebben een nieuwe plan van aanpak geschreven en dit gepresenteerd aan het MT en het bestuur.” Inmiddels worden alle plannen maal 10 uitgevoerd.

“Ik kan mijn mensenkennis, brede interesses, levenservaring en werkervaring allemaal inzetten bij Stichting Kringloopwinkel Helmond.” Dat is Willy zijn kracht. Willy zorgt ervoor dat hij altijd goed voorbereid is en dit vervolgens tot uitvoering brengt. “Zeg wat je doet en doe wat je zegt.”